"Odrby s akciovkami"- Dr. amstersam,?

20.09.2011 23:37

vysvetlíš nám ako odrbú ludí zmenou nemocnícníc na akciovky ? a prečo nie sú súčasné akciovky v strate ? ...

 
ODPOVEĎ:

Sucasne akciovky

na uvod, kym sa member no I vrati s manualom, napisem ti ja bez neho. Som lekar, budem ti pisat z vlastnej praxe. Kolko je v sucasnosti ackioviek? Kolko z nich je beznycch okresnych nemocnic?
  • Su velke akciovky, ako su kardiologicke a onkologicke ustavy, ktore nie su v strate preto, lebo maju preplacanu drvivu vacsinu vykonov v plnej vyske, nakolko ide o zivot zachranujuce vykony a su jedinecne svojim postavenim a specializaciou v ramci Slovenska.
  • Potom su akciovkami bezne okresne nemocnice - a tu sa to trochu zamotava. Pytas sa, preco nie su v strate? Urcite su pocul od Uhliarika o nemocnici v Poprade ako prototype fungujucej akciovky. Aka je financna a zdravotnicka realita tej nemocnice? V nemocnici v Poprade mas od vedenia nemocnice nadiktovany zoznam vykonov, ktore mozes spravit a ktore nie, lebo su nerentabilne. Ked pride pacient, tkory potrebuje nerentabilny vykon, v Poprade ho neosetria, ale poslu ho do Presova. Zdravotnicka stranka veci je taka, ze v regione nemocnice - a.s. uz nie je zachovana dostupnost zdravotnej starostlivosti, co sa tyka daneho nerentabilneho vykonu. Financna stranka toho je taka, ze nemocnica v Poprade nema stratu, ale kedze jej pacienta prevzali v Presove, strata sa zvysuje tam.

Takze, hospodarenie akcioviek v sucasnom systeme je zalozene na principe "pyramidovej hry", ti, ktori usetria, vyrabaju dlhy tym, ktori za nich prevezmu ich nerentabilnych pacientov. Ale co bude s pacientom? V Poprade ho neosetria, poslu do Presova. Ak bude Presov akciovka? Neosetria ho. Kam pojde? Do KE? AJ tam bude akciovka. Do BA? Aj tam bude akciovka. Vysledok? Bud pacient vykon nedostane alebo si ho zaplati. Bud cash v nemocnici alebo sa na dany vykon preventivne pripoisti. Ak nie si pripoisteny, a nemas cash, tak... (dopln si). Konecne , zacina sa to tykat aj velkych specializovanych ustavov, https://www.pluska.sk/zdravie/n...

                                                                                                                                                                                                                            Odrb c. 1 je teda to, ze navonok sa deklaruje zlepsenie hospodarenia a starostlivosti, v skutocnosti to znamena znizenie financnej dostupnosti zdravotnej starosltivosti pre pacienta.

Odrb c. 2: zlepsi sa hospdarenie nemocnic a tak sa zvysia platy zdrav. pracovnikov. Ako je to s hospodarenim, zacal som pisat aj v bode 1. POkracujem. Zrejme predpokladas, ze nemocnice su stratove preto, ze "sa tam kradne". Odpoved ti da rozhovor s byvalym riaditelom bratislavskej UN, p. Sabolom. On kandidoval na ten post ako velky kritik predchadzajuceho vedenia, predpokladal, ze za obrovsky dlh nemocnice mozu nevyhodne zmluvy, tunely atd. Po nastupe dal spravit financny audit a zistil, ze z celeho dlhu tamojsej univerzitnej nemocnice cca 10% sa da pripisat na vrub takymto zmluvam, zvysok ide na vrub nepreplatenych vykonov od poistovni. CHapes? V systeme sa nic nemeni:
  • poistovne nadalej nemusia preplacat vykony v plnej vyske,
  • ich platby sa znizuju,
  • stat znizuje platby za svojich poistencov,
  • energie stupaju atd
a ty si myslis, ze tym, ze si nemonicca za svoj nazov napise a.s., teda, iba zmenou pravnej formy nemocnice, bez spravodliveho preplacania vykonov, sa nemocnica dostane z cervenych cisiel? To je akoze nejake ekonomicke kuzlo vyplvyvajuce z tych dvoch pismen, alebo ako sa to stane? Poviem ti - len a len tak, ze sa siahne ludom na platy. Otvorene sa hovori u riaditelov o poklese miezd v nemocniciach a prepustani ludi, lebo toto su ich najvacsie polozky v hospodareni. Paradoxne za situacie,ked mnohe nemoncice maju nedostatok pracovnych sil a len tazko splnaju normativy (pocet lekarov a sestier na x pacientov), ktore im stanovuje ministerstvo.

 Takze, platy sa budu znizovat. No a uplne bizarne v tejto situacii je to, ze kym doteraz napr. nasa nemoncica zo svojho hospodarenia platila 3 manazerske platy (3 namestnici, riaditel bol plateny z verejnych zdrojov - z ministerstva), odteraz bude musiet platit zo svojho hospodarenia asi 9 platov, pre predstavenstvo a dozornu radu!!!!! Chapes to? Minsiterski uradnici , resp. ini ludia budu nacucnuti na financie nemocnice na ukor zamestnancov nemocnice!!!!!!!!! Toto povazujes za OK? Nemocnica nema prachy, ale bude musiet platit odmeny akemusi predstavenstvu a dozornej rade????? A to ma este akoze nebyt v strate?

Odrb c.3 - zakon o lieku. Pred par dnami schvalene znenie zakona o lieku meni vyrazne situaciu v systeme v prospech distribucnych spolocnosti liekov (takych, akej bol pred nastupom n ministerstvo Uhliarik konatelom) a sieti lekarni a v neprospech nemocnic. Ako sa to deje? Pri sucasnom systeme, ked stat plati menej za svojich poistencov a poistovne nepreplacaju vykony, velku financnu usporu pre nemocnice znamenali liekove granty za symbolicku cenu a dary liekov od famaceutickych firiem. Nerobili to z lasky k nemocniciam, ale kedze sme na prepustacie spravy pisali nazov lieku (nie molekulu), tak pacient dostal od svojho lekara recept vascinou s tymto nazvom lieku (pricom lekarnik tak ci tak ponukal lacnejsi liek, poda zakona), takze casom ta firma na to lieku, co nam dala zadarmo, neskodovala, ale udrzala si obrat toho lieku a poziciu na trhu. Teraz firmy stratili motivaciu davat lieky, lebo ked firma dala liek A, my a nasledne ambulant napise nazov molekuy, tak pacient dostane v lekarni (podla toho, s kym bude lekaren dohodnuta), liek B a firma nie je tym padom motivovana davat nam taketo granty. Davali vsetky firmy, originalne, genericke, kazda mala motivaciu. Pre firmu sa nic neusetri, lebo bude motivovat lekaren, pre system sa nic neusetri, len nemocnice prisli o lieky. Ide o velke peniaze. Len nasa relat. mala specializovana nemocnica dostala takto za minuly rok lieky v hodnote 5 mil. SK!!! Tieto financne straty nikto nekompenzuje, takze nemocnice musia byt akciovkami, musia platit prizivnikov v predstavenstve, dozornu radu, vyrovnane hospodarit a este dostanu takuto ranu od chrbta, ze pridu uradnickym rozhodnutim o sponzorske lieky!!!!

Odrb c. 4 - "statne" akciovky. Uhliarik tvrdi, ze nemocnice napriek zmene zostatnu statne. Bizarne vsak je, ze prislusna legislativa umoznuje vstup sukromneho investora:-))) Takze, ano, nemocnica bude akciovkou 1.1.2012, aj 30.6.2012, ale ide len o cisty odrb, pretoze ludia na ministerstve, ktori tieto zmeny organizuju vedia, ze ked sa nezmeni system, tak ta nemocnica nema sancu prezit jeden rok v tejto forme, pretoze akonahle by malo dojst k prvej exekucii (soc. poistovna, vodarne, elektrarne), co myslis, co sa stane? Oddlzi ju ministerstvo? Nie. Necha ju zavriet? Mozno (podla mna nie, preto lebo citaj dalej), ale objavi sa investor, ktory pohladavku odkupi za urcite mnozstvo akcii. Prvy rok 10%, druhy rok 20%, treti rok 49 percent a rozhodovacie pravomoci. Pytam sa ta, poskytne tebe, tvojej mame, mne, mojej zene a detom ten sukromnik nerentabilny vykon? Odpovedz si sam.

Odrb c. 5: nemocnice musia byt akciovky, lebo inak sa NEDA hospodarit vyrovnane: To je loz! Kto menuje riaditelov? MInister. Kto ich plati? Miunisterstvo. Co brani ministerstvu robit kazdorocny financny audit v nemocniciach? Co brani ministerstvu vyvodzovat osobnu aj trestnopravnu zodpovednost pri nezodpovednom nakladani s majetkom statu? Kde je polit. zodpovednost ministra za nominaciu zleho riaditela?