Najlukratívnejšie činnosti nemocniciam zobrali, tie sa teraz zadlžujú- primár Johanes, ŽI

09.09.2011 12:08

Každý občan má právo protestovať proti tomu, akým spôsobom je odmeňovaný. Netreba ho brať ani lekárom. Reči o tom, že si berieme pacientov ako rukojemníkov, sú pre mňa neprijateľné. Veď to isté môžeme povedať aj my o vláde. https://zilina.sme.sk/c/6048178/primar-johanes-neberme-lekarom-pravo-bojovat-o-svoje-platy.html

 

Najpodstatnejšie vyjadrenia:

  • V čom vidíte najväčší problém slovenského zdravotníctva?

Na hlavu pacienta nám ide veľmi málo finančných prostriedkov. Je to o 30 – 40% menej, ako v ČR a niekoľkonásobne menej, ako v Rakúsku, či v Nemecku. Za tieto peniaze sa zdravotná starostlivosť poskytovať nedá. Nemocnice idú na dlhodobý dlh, nekupujú prístroje, nerobia rekonštrukcie budov. Na druhej strane lekárne, distribúcia liekov, sanitky a iné veľmi dobre fungujú a niektorí jednotlivci a skupiny na tom dobre zarábajú. V ôsmich krajských nemocniciach sa, naopak, hromadia dlhy a veľa vecí nefunguje.                                                                                                                                                                                                     

  • Myslíte si, že transformácia nemocniciam pomôže?

- Pokiaľ bude nemocnica, transformovaná na akciovú spoločnosť, oddĺžená, začne od nuly, bude prevádzkovať svoje lekárne, biochémie, patológie, nakúpi si na lízingy CT-čka a iné prístroje, ktoré sú lukratívne platené, a tým zoberie prácu tým súkromníkom, ktorí z toho v súčasnosti bohatnú, môže sa ekonomická situácia nemocnice zmeniť a sama na seba si môže zarobiť. Otázne je, či k tomu dôjde, pretože stále bude financovaná zdravotnými poisťovňami a nie je jasné, či budú ochotné uzatvoriť s nemocnicou na všetky tieto doplnkové činnosti zmluvy. Momentálne ako príspevková štátna organizácia ich vykonávať nemôže. Tie najlukratívnejšie činnosti boli z nemocnice dávno zobraté a my sa trápime len s tým, čo zo zákona robiť musíme a prerábame na tom.

  • Máte obavu z toho, že transformácia je krok k privatizácii nemocníc?

- Možnej privatizácie sa neobávam. Pokiaľ bude legislatíva, ktorá súkromníkom umožní len minimálny zisk a prakticky všetky peniaze budú použité len na zdravotníctvo, tak by to mohlo fungovať. Hovorím mohlo a nemuselo. Typickým príkladom sú zdravotné poisťovne. Politici sa sporia, či môžu vytvárať zisk. Môj názor je, že všetky peniaze vybraté na zdravotníctvo by sa mali v zdravotníctve aj spotrebovať. Preto by percento ich zisku malo byť minimálne. Pokiaľ sa to dá ukontrolovať v poisťovníctve, bude sa to dať ukontrolovať aj v zdravotníctve. Potom by som sa súkromného kapitálu nebál.

  • Ako hodnotíte akciu slovenských lekárov, keď dávajú hromadné výpovede?

- Je to ich legitímne právo. Každý občan má právo protestovať proti tomu, akým spôsobom je odmeňovaný. Netreba ho brať ani lekárom. Reči o tom, že si berieme pacientov ako rukojemníkov, sú pre mňa neprijateľné. Veď to isté môžeme povedať aj my o vláde. Aj ona si berie pacientov ako rukojemníkov a tlačí tak zdravotníckych pracovníkov do nižších výplat. Myslím si, že akcia dopadne tak, že sa pacientov nedotkne. Je to právo lekárov pristúpiť k takejto forme vyjednávania. Treba si uvedomiť, že už 22 rokov po revolúcii sa hovorí, že zdravotníctvo sa bude riešiť, vrátane platov. Už sme vyriešili bankový sektor, priemysel, prakticky všetky odvetvia, ale na zdravotníctvo sa stále zabúda.

  • Podľa informácií z médií však platy lekárov, oproti ostatným povolaniam na Slovensku, pomerne slušné.

- V médiách prebiehajú o výške odmien demagogické informácie, tieto čísla sú neúmerne navýšené, pletú sa tu hrušky s jabĺčkami, pretože sa udávajú platy i so službami. Lekári sa škandalizujú preto, že berú úplatky. Ako je nastavený systém, tak sa lekári správajú. Treba im dať zarobiť tak, ako je to v Európe bežné. Pokiaľ zdravotná sestra na chirurgii robí obrovské množstvo nadčasov, pracuje s imobilnými pacientmi, ktorí sú ohrození na živote a je extrémne zaťažená administratívou a za túto činnosť dostane 400 – 500 eur, treba to jednoznačne riešiť. Problém je dlhodobo neriešený a toto je jeho logické vyústenie. Neviem, ako to dopadne, zažil som už niekoľko takýchto akcií. Som však presvedčený, že lekári majú pravdu.

  • Pridajú sa aj lekári z vášho oddelenia?

- Viem o tom, že sa zrejme pridajú. Ja to registrujem. Som zodpovedný za to, aby prevádzka na oddelení bola taká, ako bude potrebné. S lekármi som dohodnutý, že ohrozenia života pacientov sa akcia nedotkne.

 

Zhováral sa M. Filek,

 

O RUKOJEMNÍKOCH aj M. Blaha:                                                                                                                                                                     13.7.11  https://zachranimezdravotnictvo.webnode.sk/products/rok-penty-vo-vlade-5-5-miliona-rukojemnikov-blaha-marek-predseda-sdl/